Персональна сторінка Коваліва Олександера Івановича
Головна Статті Інші Держава повинна мати перше право купівлі у разі відчуження землі
Держава повинна мати перше право купівлі у разі відчуження землі PDF Друкувати Електронна адреса
Статті - Інші
Написав Oleksander Kovaliv   
Субота, 20 червня 2009 08:28
Головна стаття
Держава повинна мати перше право купівлі у разі відчуження землі
Page #
Всі сторінки
— Якщо все ж таки настав час відміняти мораторій і продавати землю легально, то за якою ціною?
МАРТИН: Вартість землі визначає ринок. Які закони не приймай, але вона коштуватиме рівно стільки, скільки буде давати ринок, не більше, і не менше.
Сільське господарство — це бізнес. І він має працювати за чіткими ринковими законами... На жаль, українську аграрну продукцію, навіть не зважаючи на те, що ми в СОТ, в ЄС ніхто не купує. Бо наше сільське господарство не може гарантувати якісної продукції... І через це ціна за гектар українського чорнозему — 10—15 тисяч гривень. Так, ми кажемо, що земля — наше національне багатство. Але якщо ми будемо просити по 100 тисяч доларів за гектар, а прибутку з нього буде 200 доларів, то бізнесмен вже краще гроші покладе на банківський депозит, які б там погані банки не були. Тобто, ми маємо дозволити ринку самому відрегулювати наше сільське господарство.
— А чи може оренда земельної ділянки бути альтернативою її продажу?
КОВАЛІВ: Сьогоднішня українська оренда — це спотворення її основних принципів. Вітчизняні орендодавці — «сліпі» й «німі» люди, з яких переважна більшість — пенсіонери. Вони не знають, що підписують у тих договорах оренди. Але чому вони так чинять? Бо не мають іншого вибору. Сьогодні орендні відносини — мініперспектива, яка виникає через відсутність відповідної стійкої державної політики та іншого варіанту.
МАРТИН: На сьогодні через мораторій основними користувачами землі є орендарі. Їхня логіка проста — витиснути максимум із того, що йому не належить, і йти на інші землі.
КРАСНИК: Хай краще не використовують, аніж рік у рік садять ріпак, соняшник, погіршуючи цим якість ѓрунтів... Але селянин-власник повинен мати вибір, як йому розпоряджатися своїм земельним добром: або здати в оренду, або продати, або працювати самостійно. Останні дослідження свідчать, що близько 50% власників паїв не готові продавати свою землю... Наприклад, у Франції, Італії чи Німеччині земельна оренда триває чітко визначений час: від 8 до 12 років. У нас же 70% паїв взято в оренду до 5 років. І це є загрозою для нашої землі, бо призводить до зниження її родючості.
— Чи може механізм аукціонного продажу землі служити гарантією від створення латифундій?
КРАСНИК: Така ідея примарна. Аукціон може допомогти швидко визначити реальну ціну земельної ділянки. А от запобігти земельній монополії можна, встановивши у законі про земельний ринок обмеження із зосередження певної кількості землі в одних руках...
— Які ваші прогнози стосовно найближчого майбутнього ринку землі?
БОЙКО: З цього процесу ми вийдемо однозначно мудрішими — разом із нашим народом, разом з нашими селянами. Уже ніхто не побіжить одразу продавати землю...
МАРТИН: Є гарна приказка: кохання приходить і йде, а їсти хочеться завжди... Сільське господарство України в світі, котрий все більше й більше хоче їсти, буде прибутковим і без змін. Проте інша справа — як в умовах кризи себе буде поводити держава. Від цього залежить, чи вийде Україна з кризи таким собі маленьким аграрним тигром, чи й надалі затягуватиме увесь цей процес соціалістичного реформування сільського господарства.
КРАСНИК: Я вірю, що криза допоможе перебудувати земельні відносини в Україні. Ми знайдемо форму і способи запуску цього ринку, який повинен ѓрунтуватися на цивілізованих правилах гри...
КОВАЛІВ: Коли громадяни та політики зрозуміють, що ми маємо набагато кращі можливості, кращі перспективи аграрного сектору за умов мудрої політики, то буде великий крок уперед. Наприклад, у світі дуже великий попит на екологічно чисту продукцію, котра значно дорожча за звичайну. Тут треба ще багато попрацювати, але я вважаю, що наші перспективи в цьому секторі дуже реальні. Утім, знову ж таки — при відповідній політиці.  Час знімати мораторій /ДЕНЬ/    Verkhovna Rada extends land sale moratorium /ДЕНЬ/

Останнє оновлення на Субота, 17 грудня 2011 13:34
 
© 2024 kovaliv.kiev.ua. Всі права захищено.
© 2008 Копіювання тексту без вказання лінку на орігінал - заборенено!