Персональна сторінка Коваліва Олександера Івановича
Головна Статті Урядовий кур'єр Боротьба за розумну реформу продовжувалась...
Боротьба за розумну реформу продовжувалась... PDF Друкувати Електронна адреса
Статті - Урядовий кур'єр
Написав Oleksander Kovaliv   
Субота, 04 липня 2009 06:35

Газета центральних органів виконавчої влади «Урядовий кур’єр», 2 березня 1993 року

Олександер КОВАЛІВ:

«Приватизація землі – не самоціль...»

З ДОСЬЄ «УК»: Ковалів Олександер Іванович. З жовтня 1992 року директор Івано-Франківського центру геодезії, кадастру та геоінформаційних систем. До того очолював управління земельних ресурсів та природокористування Івано-Франківської обласної Ради народних депутатів.

- Олександере Івановичу, сьогодні питання про земельну реформу, приватизацію землі широко дискутуються на республіканському рівні. Хотілося б почути думки з цього приводу від Вас, представника конкретного регіону.

- Хоча в постанові Верховної Ради «Про прискорення земельної реформи», яка була прийнята ще в березні 1992 року, відзначалося, що повинна бути розроблена комплексна регіональна програма щодо приватизації землі, але, на жаль, такої програми по Івано-Франківській області досі немає. А без неї, тобто без конкретного підходу, ні приватизації, ні колективізації, ні паювання землі проводити не можна, тому що ми не визначили природоохоронні, заповідні, рекреаційні зони, землі загального користування, не маємо повної характеристики щодо наявності корисних копалин та інших ресурсів. І будь-які постійні дії можуть спричинити до негативних наслідків.

З другого боку, ми в Івано-Франківську бачили, як розгортається робота з підготовки законодавчих проектів, механізму реалізації земельної реформи на республіканському рівні, і зрозуміли, що крім загальної, повинні бути ще й конкретні регіональні програми. Тому ще 1990 року провели велику підготовчу роботу, а сесія обласної Ради прийняла ухвалу про земельну реформу в Івано-Франківській області ( Про земельну реформу в Івано-Франківській області ). В рамках реалізації наміченої програми виникло управління земельних ресурсів та природокористування обласної Ради, покликане розробляти відповідні програми щодо обліку земель, створення комп’ютерної цифрової моделі територій, які б стали основою для майбутньої приватизації. Але з введенням інституції представника Президента це управління було ліквідоване і розпочату роботу довелося переривати.

- Наскільки я розумію, Центр геодезії, кадастру та геоінформатики, який Ви очолюєте, був створений як би на уламках цього управління?

- Так. За час існування управління земельних ресурсів та природокористування у нас нагромадився певний досвід, ми почали співпрацювати з канадськими спеціалістами над впровадженням в нашій області розробленої ними системи реєстрації земель. Крім того, управління мало і комп’ютерну техніку, необхідну для розробки комплексної характеристики земельних ресурсів. А це надзвичайно полегшує роботу. Створивши цифрову модель території, ми можемо накладати на неї будь-яку необхідну інформацію: палітру ґрунтів і рослинного світу, ціну землі, демографію, трудові ресурси і т. д.

Розгорнувши таку комп’ютерну мережу по території області, значно прискоримо процес проведення топографо-геодезичних робіт і, відповідно, підготуємо основу для розпорядження землею, ведення обліку природних ресурсів. І поки не буде проведена ця робота, ми не зможемо приступити до роздержавлення, приватизації землі. Бо ж приватизація – не самоціль. Нам необхідно створити власну базу для впровадження ринку землі. Насамперед, установити її реальну ціну на основі комплексного проведення відповідних робіт, включаючи, зокрема, й геодезичні.


Бесіду вів
Микола СТАНОВИЧ

Останнє оновлення на Неділя, 19 липня 2009 13:41
 
© 2024 kovaliv.kiev.ua. Всі права захищено.
© 2008 Копіювання тексту без вказання лінку на орігінал - заборенено!